
עוד בזמן ההיריון אתם מתחילים לתכנן את החדר שבו התינוק יגור, ישן ויגדל.
כמובן שאתם גם נהנים לפנטז על חדר תינוקות שיהיה מצד אחד מקסים ויפהפה ומאידך שיהיה נוח.
התפתחות
התפתחות תינוקות היא תהליך מורכב ומרתק, המתרחש בקצב שונה אצל כל תינוק אך כולל שלבים דומים. התהליך כולל צמיחה פיזית, התפתחות קוגניטיבית, רגשית וחברתית. התפתחות הילד דרך משחק הודגמה במחקרים רבים. אתם כהורים יכולים לתמוך בהתפתחות תינוקכם על ידי מתן גירויים מתאימים ומשחק משותף וגם כמובן תשומת לב, חום ואהבה.
בגיל 0-3 חודשים התינוק מתחיל לעקוב אחר גירויים, הוא מתחיל לגלות את ידיו ורגליו ומתחיל לפתח את שרירי הצוואר והראש שלו ולהרים את ראשו כשהוא שוכב על הבטן. בגיל 6 שבועות לערך התינוק מתחיל לחייך חיוב חברתי בתגובה לפנים של בני אדם. לקראת גיל 3 חודשים הוא מתחיל לגרגר ולהוציא קולות.
בגיל 4-6 חודשים התינוק מתחיל לצחוק בקול, הוא מתחיל להתהפך מהבטן לגב, לשבת עם תמיכה ולאכול מזון מוצק.
בגיל 7-9 חודשים התינוק מתחיל לזוז על הידיים והרגליים, הוא מרים את הטוסיק כלפי מעלה, עומד על שש, ומתחיל לדחוף את עצמו לקראת זחילה. הוא מסוגל לשבת לבד במשך מספר דקות, מתחיל לעמוד עם תמיכה ולהגיד מילים ראשונות.
בגיל 10-12 חודשים התינוק מתחיל ללכת עם תמיכה, הוא מצליח להחזיק בקבוק לבד ולשתות, הוא מוסיף עוד כמה מילים לדיבורו ומתחיל להבין בקשות פשוטות.
בחירת צעצועי התפתחות לתינוקות היא משימה לא פשוטה. ישנם כל כך הרבה צעצועים בשוק, ואתם עשויים להתבלבל לנוכח המגוון ולהתקשות להחליט איזה מהם מתאים לתינוק שלכם. הנה מספר קווים מנחים שיעזרו לכם לבחור את הצעצועים הטובים ביותר עבור התינוק שלכם:
גיל התינוק – צעצועים שונים מתאימים לתינוקות בגילאים שונים, לפי שלבי ההתפתחות והיכולות המוטוריות והקוגניטיביות שלהם. ודאו שאתם בוחרים צעצועים המתאימים לגיל המצוין על הצעצוע.
בטיחות – חשוב לשים לב האם הצעצוע שרוכשים הוא בעל תו תקן ישראלי (ת”י 562) ואינו מכיל חלקים קטנים ומתפרקים אשר מסכנים את התינוק בחנק. חלק קטן הוא חלק שאפשר להכניס לקופסת פילם או ביצת הפתעה. יש לוודא כי לצעצוע אין חלקים חדים או שבירים וחוטים או חבלים. בנוסף יש לוודא כי הצעצוע אינו מכיל חומרים רעילים.
איכות – צריך לשים לב שהצעצוע שבוחרים הינו באיכות טובה, ע”י וידוא כי על האריזה מופיע שם היצרן, ארץ הייצור, שם המשווק והמען שלו.
צרכי התינוק – אילו יכולות התינוק צריך לפתח? ייתכן שהתינוק שלך צריך לפתח את היכולות המוטוריות שלו וייתכן שתרצו לחזק את היכולות הקוגניטיביות או השפתיות שלו. נסו לבחור צעצועים לתינוקות שיעזרו להם לפתח את הכישורים שהוא צריך.
העדפותיו של התינוק – מה התינוק שלך אוהב לעשות? האם הוא אוהב לשמוע מוזיקה? האם הוא אוהב לשחק עם כדור? האם הוא אוהב לקרוא ספרים? נסו לבחור צעצועים שקשורים לתחומי העניין של התינוק שלך.
העדפותיו של התינוק – מה התינוק שלך אוהב לעשות? האם הוא אוהב לשמוע מוזיקה? האם הוא אוהב לשחק עם כדור? האם הוא אוהב לקרוא ספרים? נסו לבחור צעצועים שקשורים לתחומי העניין של התינוק שלך.
על ידי שימוש בצעצועים התפתחותיים אפשר לעזור לתינוק למצות את הפוטנציאל שלו ולצמוח להיות ילד בריא ומאושר. אך חשוב לזכור שצעצועים מספקים רק חלק מצרכי ההתפתחות של התינוק. ישנם גורמים רבים נוספים שתורמים להתפתחות התינוק, כמו מגע, אהבה, תשומת לב, שיחה, עידוד להתגברות על אתגרים, תמיכה בשעת תסכול ועוד ועוד.
1. צעצועים המפתחים יכולות מוטוריות – צעצועים שמעודדים את התינוק לנוע, כמו כדורים, משטחי פעילות, צעצועים לתלייה על עגלה וכו’.
2. צעצועים המפתחים יכולות קוגניטיביות – צעצועים שמעודדים את התינוק ללמוד ולחשוב, כמו ספרים, פאזלים, משחקי זיכרון וכו’.
צעצועים לשוניים – צעצועים שמעודדים את התינוק ללמוד שפה, כמו ספרים, משחקי זיכרון, משחקי דמיון וכו’.
3. צעצועים תחושתיים – משחקים המפתחים גירוי תחושתי בקרב ילדים אשר זקוקים לסוגים שונים של מגע
למשחק עם הילדים יש חשיבות רבה בהתפתחותם מבחינה קוגניטיבית, רגשית וחברתית . להורים תפקיד חשוב מאוד בהתפתחות זו באמצעות יצירת הגירוי, הצעת ההזדמנות לשחק, עידוד למשחק והשתתפות במשחק עם הילדים.
ההורים מעודדים את המשחק ע”י הצבת צעצועים ופעילויות משחקיות בבית, על ידי זמינות למשחק עם הילדים ועל ידי מתן חיזוקים, התפעלות והערכה על משחק. בנוסף ההורים מהווים דוגמא עבור הילד, וכאשר הוא רואה כיצד הם משחקים, נהנים מהמשחק ומשתמשים ביצירתיות הוא לומד ומחקה את התנהגותם.
כמו כן באמצעות המשחק הילד מפתח את המיומנויות החברתיות שלו. כאשר הילדים משחקים עם הוריהם הם נדרשים לתקשר עמם, לשתף פעולה, לפתור בעיות, לחכות לתורם ולהתמודד עם אתגר ועם תסכול גם בהקשר החברתי.
בנוסף המשחק מסייע בהתפתחות הקוגניטיבית של הילד – כאשר הילדים משחקים, הם מפתחים מיומנויות חשיבה, פתרון בעיות ומפתחים את היצירתיות. ההורים יכולים לתמוך בהתפתחות זו על ידי מתן הזדמנויות למשחקים מאתגרים אשר מעוררים אצל הילד סקרנות ומאפשרים לו למידה. מעבר לכך המשחק יכול לסייע בהתפתחות הרגשית של הילד – דרך המשחק, הוא לומד להכיר את רגשותיו, לבטא אותם בצורה בריאה, ולפתח מנגנוני התמודדות עם רגשות שליליים. המשחק יכול לעזור לילדים ללמוד להתמודד עם רגשות לא נעימים בסביבה בטוחה ונעימה. ההורים יכולים לתמוך בהתפתחות זו על ידי מתן תשומת לב לרגשות של הילדים במהלך המשחק, ועל ידי מתן תמיכה רגשית כאשר הילד זקוק לה.
היו זמינים לילד – משחק הוא דרך מצוינת לבלות זמן איכות עם הילד, כך שחשוב להיות זמינים לילד ולמשחקים שלו.
היו פתוחים להתנסות במשחקים חדשים – ילדים נהנים ממגוון משחקים ויש להם צורך להתנסות בקשת רחבה של אפשרויות כך שחשוב להיות פתוחים להתנסות במשחקים חדשים.
היו סבלניים ומקבלים – הילד עשוי לחוות אתגר או תסכול במהלך המשחק, לא להבין או להצליח מיד במשימה ההתפתחותית העומדת בפניו, להביע רגשות של חוסר עניין או חוסר שביעות רצון. עלינו לקבל את הרגשות ולסייע לו להתמודד עמם.
לסיכום – משחק עם הילדים הוא דרך מצוינת לתמוך בהתפתחות שלהם מכל הבחינות. על ידי כך שההורים מציעים לילדיהם הזדמנויות למשחק ומעודדים אותם לשחק, וע”י השתתפותם במשחקים עם הילדים, הם יכולים לתרום רבות להתפתחותם הרגשית, החברתית, הקוגניטיבית והיצירתית. לטובת זה קיימים עזרים שונים להתפתחות כמו מגדל למידה, צעצועים לתינוקות ומשחקי התפתחות שונים. כדי לדעת איזה משחק לשחק ובאילו צעצועים להשתמש כדאי להכיר את שלבי ההתפתחות השונים ואת הצרכים המשתנים של התינוק יחד עם גדילתו.
למאמרים נוספים
עוד בזמן ההיריון אתם מתחילים לתכנן את החדר שבו התינוק יגור, ישן ויגדל.
כמובן שאתם גם נהנים לפנטז על חדר תינוקות שיהיה מצד אחד מקסים ויפהפה ומאידך שיהיה נוח.
נסו לדמיין את הסיטואציה הבאה – אתם נכנסים בסוף יום לחדר בבית מלון, המיטה נקיה ומסודרת, מצעים לבנים, הקירות חלקים עם תמונה אחת או שתיים.
מינימליסטי, בוהו, אקלקטי… יש מגוון סגנונות בהם אנשים בוחרים לעיצוב ביתם. ובדרך כלל, עיצוב הבית כולו משפיע גם על חדרים חדשים שנולדים לבית מסיבות טובות, למשל חדר התינוקות.