מה צריך לעשות כדי שהתינוק יישן לילה שלם?
הורות
מאת עדי רכטמן, נישוקה – מדריכת התפתחות ושינה
“מתי התינוק שלי יישן לילה שלם?” – זו אולי השאלה הכי נפוצה שאני נשאלת על ידי הורים, ואין זה משנה אם הם הורים טריים או ותיקים, חדשים או מנוסים. מחסור בשעות השינה מתיש את הגוף, ולכן ההורים מייחלים לפתרון שבו שינת הלילה שלהם תהיה רציפה כמה שניתן כשיש בבית תינוק.
נתחיל בלדייק את המינוח “לילה שלם” – אף אחד, כולל אדם מבוגר, לא ישן “לילה שלם”. גם אנחנו המבוגרים חווים יקיצות בין מחזורי השינה שלנו. ההבדל הוא שמבוגרים יודעים להחזיר את עצמם לישון, ויתרה מזאת – לרוב אפילו לא נזכור שהתעוררנו. תינוק לעומת זאת, יזדקק לעזרה של מבוגר על מנת לחזור לישון, ביום ובלילה, ובפרט ככל שהרגלי השינה שלו הם פחות עצמאיים.
“נו, אז מתי התינוק יישן לילה שלם?” יש מה לעשות! ניתן לטפל בקשיים נקודתיים הגורמים לתינוק להתעורר, ולמצוא דרכי פתרון עבורו. אך ראשית יש לסגל לתינוקות הרגלי הרדמה עצמאיים. אם התינוק רגיל להירדם בדרך מסוימת (בידיים, על כדור, עם אוכל וכו’) לא ניתן לייצר שינוי *רק* באמצע הלילה. יש לערוך שינוי בהרגלי השינה של התינוק, ומומלץ להיעזר בליווי של יועצת שינה.
מצורפים טיפים מניסיוני, שכאמור מיועדים לתינוקות שנרדמים מלכתחילה באופן עצמאי ורק זקוקים לעזרה במהלך הלילה לחיבור מחזורי שינה. מתחילים:
אוכל – לפי אתר טיפת חלב, עד גיל חצי שנה התינוק צפוי לאכול 2-3 ארוחות בלילה. מגיל חצי שנה כמות הארוחות תרד לאחת ומגיל שנה התינוק לא יהיה זקוק יותר להאכלה בלילה. אם תינוקכם אוכל הרבה בלילה, ייתכן והאוכל הוא הרגל שינה שיש לצמצם אותו. שימו לב שאין לבטל בבת אחת את ארוחות הלילה, זהו תהליך הדרגתי שמומלץ וילווה ע”י אשת מקצוע המוסמכת בנושא.
מוצץ – לעיתים התינוק לא קם כדי לאכול, אך זקוק למבוגר שיסייע לו להכניס את המוצץ לפה. מגיל 5 חודשים תינוק יכול ללמוד להכניס *לבד* את המוצץ לפה, ולכן אם הוא רגיל שההורה מחזיר לו את המוצץ, הגיע הזמן לייצר הרגל אחר. יש לתרגל בשעות הערות הכנסה עצמאית של המוצץ לפה. כשמתעורר הצורך בשינה, אין להחזיר את המוצץ ישירות לפה, אלא להניח אותו ביד התינוק, על מנת שישלים את הפעולה לבד. לאט לאט הוא יבין שאין צורך לקרוא להורה. טיפ שלי – לפזר מספר מוצצים במיטה סביב התינוק, כדי שלא יתאמץ לחפש אחרי מוצץ בשעת הקימה בלילה.
מגע / קול – לפעמים התינוק מבקש שנבוא ונטפח עליו, כשפעולה זו תעזור לו לחזור לישון. אם זהו מצב חדש או זמני (התינוק עבר שינוי כלשהו לאחרונה, כניסה למסגרת, וכו’) והרגשת הנוכחות שלנו מקנה לו בטחון, נעשה כבקשתו. אך אם מדובר במצב אשר קורה פעמים רבות במהלך הלילה, רווחו בהדרגה את הופעתכם בחדר התינוק והגדילו את טווח מתן המענה במקום לרוץ מיד לתינוק. לפני הגעתכם לתינוק סיפרו בלב עד 30, למחרת עד 40, וכל יום הגדילו בעוד 10 שניות את זמן הגעתכם לחדר התינוק או למיטתו. ייתכן ובזמן המרווח שנאפשר לו, הוא כבר יחזור לישון לבד.
לסיכום, היכולת של התינוק שלנו לישון לילה שלם תלויה בהרגלים המסייעים לו לחזור לישון. את ההרגלים הללו ניתן לשנות ולהחליף בהרגלים בריאים התואמים את צרכי התינוק והמשפחה.